Pozvánka na škrpál 2007


Editoval: Jan Audý dne 27.1.2011, v rámci kategorie "Napsali o nás"



Před šedesáti lety vznikl soubor ochotnického divadla v Mikulovicích
“Ježibaby z Babína” se chystají na jesenickou Žatvu. Dramatický kroužek působí i na Základní škole. Třetí ročník soutěžní přehlídky dětských divadelních souborů “Mikulovický škrpál” již o víkendu.

Mikulovice - Před šedesáti lety 19.1.1947 se v Mikulovicích konalo první české divadelní představení místního ochotnického souboru, tehdy “divadelního kroužku Sokola”, s názvem “Z českých mlýnů”. Nově příchozí pováleční osídlenci zakládali tehdy v pohraničí celou řadu společenských organizací a amatérské divadlo bylo jednou z nich. Německý divadelní soubor existoval samozřejmě v Mikulovicích již dříve, takže zkoušet a vystupovat bylo kde. Tehdy, v době kdy nebyla ještě televize, video ani počítače, měli k sobě lidé daleko blíže. I zájem o představení byl nesrovnatelný s dnešní dobou - 5 repríz v Mikulovicích a okružní jízdy s řadou vystoupení na prknech jesenického okresu nebyly výjimkou. Za rok soubor nastudoval až tři představení! Přežil i změny politického systému, kdy byl přejmenován na divadelní soubor “Jirásek” a začleněn pod závodní organizaci Revolučního odborového hnutí mikulovického závodu “Kovoplastik” (dnes Plastkon) a jeho zánik způsobilo v šedesátých letech až masové rozšíření nové civilizační vymoženosti - televize. Lidé začali posedávat doma před “bednou” a divadelní soubor se rozpadl.
Sem tam nastudovali v následujících letech nějaké představení učitelé s dětmi ze Základní školy, ale ke znovuvzkříšení amatérského divadla došlo v Mikulovicích až v roce 1999. Tehdy přišla učit na mikulovickou školu milovnice divadla Marie Nezvalová a ihned založila dramatický kroužek ve škole. V její práci jí pomáhaly kolegyně Marta Ostrá a Lenka Šťastná. Slovo dalo slovo a v roce 2001 byl obnoven i divadelní soubor dospělých amatérských ochotníků pod názvem “Kantoři”. Za svou několikaletou existenci nastudoval řadu divadelních her (například Princeznu na hrášku, Čertí školu, Jak zvířátka přelstila lupiče, Malou noční inventuru…) a s úspěchem je prezentoval na divadelních scénách nejen našeho okresu, ale i Šumperska a Bruntálska. Kantoři jsou pravidelným hostem přehlídky amatérských divadelních souborů “Jesenická žatva” a na letošní ročník připravují hru “Ježibaby z Babína”.
V Mikulovicích byla v roce 2003 založena i nová tradice. Tou se stal soutěžní festival dětských amatérských divadelních souborů pod názvem “Mikulovický škrpál”. Vítěz soutěže, které se zúčastňovaly dětské divadelní soubory z regionu a polského příhraničí, si jako hlavní cenu odnesl skutečný keramický škrpál. Letos se festival koná v sobotu 24.března 2007 od 9.00 do 16.00 a zúčastní se ho soubory z Jeseníku, Staré Červené Vody, Písečné, Bruntálu a z Polska. Bohužel, pro vážné zdravotní problémy, nemohla Marie Nezvalová nacvičit se “svými” dětmi ze Základní školy v Mikulovicích pro letošní ročník Škrpálu žádné představení, ale v příštích letech o malých divadelnících z Mikulovic určitě ještě uslyšíme.
(pm)